top of page

De 5 beste AV-museumbelevingen: #1 audiovisuele architectuur in Drents Museum


Waar komt het museum écht tot leven? Studio Maslow laat het zien

Het bordje naast het kunstwerk, de historische plattegrond en een video in de hoek zijn één manier om de museumbezoeker mee te nemen. Maar met de huidige technologie kan een museum méér om geschiedenis of thema over te brengen. Veel musea grijpen moderne filmische en interactieve middelen als augmented reality of 4D-film aan om hun bezoekers een belevenis aan te bieden. Pure gimmicks of inhoudelijke toevoeging?

Studio Maslow ging in Nederland en België op zoek naar musea die aan de slag gingen met augmented reality, 4D-film, projection mapping en andere audiovisuele aspecten. In deze vijfdelige serie komen de hoogtepunten aan bod.

#1: audiovisuele architectuur in het Drents Museum

Het Drents Museum

Feiten: levensgroot poppenhuis met filmarchitectuur

Het Drents Museum in Assen staat bekend om tentoonstellingen over archeologie en kunst. In de vaste collectie vind je vooral mammoetbotten, de geschiedenis van het Drentse land en - heel spannend - de restanten van het veenmeisje van Yde dat rond de eerste jaartelling heeft geleefd.

Ook heeft het Drents Museum een levensgroot Poppenhuis. Dit poppenhuis vertelt het verhaal van de ambtenaarsfamilie van Lier. De illusie dat je een klein poppenhuis betreedt wordt al bij de ingang gerealiseerd. Meubels zijn te groot en door de ramen van het poppenhuis zie je de eigenares van het poppenhuis als een reus, een illusie die gewekt wordt door beeldschermen achter de ramen. Ze vertelt wat over de bewoners van het poppenhuis, waarna je vervolgens zelf een bewoner te kiest die jou rondleidt.

Deze tourgidsen/bewoners verschijnen in spiegels en nemen je zo mee door het huis. Ze vertellen je over hun geschiedenis en over de ruimtes waarin jij je bevindt. Door 3D-geluid heb je ook daadwerkelijk het idee dat ze met jou meelopen, maar ook dat er mensen zijn in andere kamers. De geuren die via geurtechnologie in het poppenhuis worden losgelaten geven je de indruk dat je je in een oud huis bevindt en nemen je zo onbewust mee naar de 18e eeuw.

Ervaring: glitchy charmant

Het acteerwerk van de acteurs is soms niet helemaal raak, maar het is niet eenvoudig om de juiste toon te vinden als acteur in een situatie waarin je grappig en informatief tegelijk moet zijn. De beleving had interactiever en beter getimed gekund: je loopt soms achter of voor de feiten uit, zoals wanneer iets begint te spelen nadat je de ruimte hebt verlaten. Desondanks is het een goed uitgevoerde beleving met een mix van AV-technieken, ruimtelijk ontwerp en film die ook als je van ver komt de reis naar Assen zeker de moeite waard maakt.

Trends: mix van traditioneel en progressief

Het Drents museum maakt veel gebruik van traditionele audiovisuele technieken. Zo is er een filmproductie te pas gekomen, waarbij ook met decor is gewerkt. De cameravoering is point-of-view, waardoor het lijkt of de personages zich direct tot jou richten. Dit perspectief wordt ook vaak gebruikt in games en tegenwoordig ook in 360-films.

De interactiviteit in de installatie beperkt zich tot de timing van het starten van de band en is gebaseerd op de verwachte positie van de bezoeker. Het voordeel is de beperkte kostenpost, maar echte interactie zit er niet in. Mogelijke alternatieven zijn het toevoegen van feedbackmogelijkheden waardoor padkeuzes mogelijk worden (multi path gameplay). Ook kan gedacht worden aan virtual reality (VR)-films waarbij de mogelijkheden tot het inbouwen van interactieve elementen bijna oneindig zijn, al zal uit de volgende artikelen in deze serie blijken dat deze techniek voor musea nog in de kinderschoenen staat.

Like en volg Studio Maslow op Twitter, Facebook en Instagram om op de hoogte te blijven.

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page