top of page

Studio Maslow ontwerpt innovatieve VR-installatie ‘Watersnoodramp 1953’

Je woont in een boerderij achter de dijk. Het heeft flink gestormd. s ‘Avonds kijk je nog even bezorgd naar het hoge water en ga je naar bed. Dan wordt je wakker van luidende klokken, sirenes en hoor je de buren schreeuwen. Je rent naar buiten, waar het opkomende water je volkomen verrast. Het eerste wat je denkt: is mijn familie veilig?

Het zou het verhaal kunnen zijn van overlevenden van die fatale februarinacht in 1953, toen springtij en een zuidwesterstorm samen de grootste natuurramp in de Nederlandse geschiedenis veroorzaakten. Voor de meeste Nederlanders is de Watersnoodramp een verhaal dat ze hebben gelezen of gehoord. Maar sinds februari is het mogelijk om te ervaren wat er die nacht heeft plaatsgevonden.

Marije Loermans als Marijtje Visser

Het scenario hierboven vormde het uitgangspunt van Studio Maslow bij het creëren van een dramatische vertelling in Virtual Reality. Het verhaal volgt de broers Jakob en Aaj Visser, echtgenote Marijtje en dochter Anna tijdens die doelbewuste nacht. Het voorstel overtuigde het Streekmuseum Goeree-Overflakkee, dat hen de opdracht gaf tot het tot leven brengen van het Flakkee van de jaren ‘50. Eerder dit jaar ontving het museum van Erfgoedlijn Goeree-Overflakkee en het Prins Bernhard Cultuurfonds subsidie voor een VR-installatie.

De VR-installatie is geopend op 3 februari, daags na de 65-jarige herdenking van de Watersnoodramp. Het project heet toepasselijk ‘Watersnoodramp 1953’ (WR53) en maakt gebruik van allerlei innovatieve technologie. Virtual reality staat voor de technologie waarmee je door een bril op te zetten beelden te zien krijgt, en dat je door je hoofd te draaien voor, achter, onder en boven kan kijken. Voor WR53 werkt Studio Maslow met de Oculus Rift-brillen. Deze brillen hebben trackers, waardoor hoofdbewegingen je perspectief veranderen, zodat je bijvoorbeeld tijdens de ervaring je hoofd net boven of onder de watergrens kan houden.

De VR-beleving van WR53 combineert verder een gemodelleerde 3D-wereld met bewegende acteurs. Daarnaast verandert het standpunt van de kijker en wordt er gespeeld met tempowisselingen. Maslows hoofd technologie Josse Spiertz is enthousiast: “VR gaat al wat jaren mee, maar de toepassingen volgen elkaar in razend tempo op. Het is fantastisch om daarmee te kunnen ontwikkelen. Wat wij hebben laten zien, was een jaar geleden nog niet mogelijk.”

Kuba Szutkowski, artistiek leider van Studio Maslow, is enthousiast over de drama-elementen die binnen het project een belangrijke plaats innemen. “Tot nog toe zie je vaak dat VR vooral een gimmick is. Je zet de bril op en kijkt om je heen, alles ziet er mooi uit, maar na twintig seconden ben je wel uitgekeken. Wij willen de theatrale mogelijkheden van de virtuele wereld verkennen. Mensen personages laten leren kennen, hun dilemma’s introduceren. Mensen de spanning laten voelen, alsof ze er bij waren die nacht.”

Archiefmontage met Rienus Krul, Madelief Broos en Marije Loermans als de familie Visser

Museumbestuurder Bertrand van den Boogert is enorm tevreden over de samenwerking en het eindresultaat. “Studio Maslow wist ons te overtuigen met hun creatieve idee. Tijdens het productietraject zijn we steeds heel professioneel meegenomen. Na het testen hebben we nog aanpassingen door kunnen voeren. We zijn nu al bezig om samen met Studio Maslow een nieuw samenwerkingstraject vorm te geven.”

Van den Boogert is blij met de innovatieve mogelijkheden die de VR-beleving in praktijk brengt. “VR is een nieuw middel waarmee we eilandverhalen kunnen vertellen aan een nieuw publiek. De installatie is geen attractie, al is het uitgebeelde verhaal wèl heftig. Maar dat was de Watersnoodramp natuurlijk ook.”

De VR-installatie ‘Watersnoodramp 1953’ is sinds 3 februari te zien in Streekmuseum Goeree-Overflakkee in Sommelsdijk. Het museum is geopend van dinsdag t/m zaterdag van 14:00-17:00, woensdag ook van 10:00-12:00. De VR-installatie wordt zittend beleefd en is geschikt voor 12+.

Studio Maslow (https://www.studiomaslow.com/) maakt media voor musea. Naast nieuwe toepassingen als o.a. Virtual Reality en Augmented Reality, verzorgt de studio alle soorten film voor musea: van promo’s en documentaires tot educatieve fictie en 4D-filmervaringen.

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page