De 5 beste AV-museumbelevingen: #5 online musea, NTR's Tuin der Lusten en Moobels
Waar komt het museum écht tot leven? Studio Maslow laat het zien
Het bordje naast het kunstwerk, de historische plattegrond en een video in de hoek zijn één manier om de museumbezoeker mee te nemen. Maar met de huidige technologie kan een museum méér om geschiedenis of thema over te brengen. Veel musea grijpen moderne filmische en interactieve middelen als augmented reality of 4D-film aan om hun bezoekers een belevenis te bieden. Pure gimmicks of inhoudelijke toevoeging?
Studio Maslow ging in Nederland en België op zoek naar musea die aan de slag gingen met augmented reality, 4D-film, projection mapping en andere audiovisuele aspecten. In deze vijfdelige serie komen de hoogtepunten aan bod.
#5 online musea NTR's Tuin der Lusten en Moobels
Naast technologie die plaatsgebonden is, biedt het wereldwijde web ook kunst en belevingen. Een al bekend en groot onlinemuseum project is het project van Google Arts & Culture waarin je met google maps door het Rijksmuseum kan rond kijken. Hieronder willen wij vooral twee kleinere/gerichter kunstproject en een misschien wat onbekendere online musea bespreken.
NTR's Tuin der Lusten
Feiten:
NTR’s ‘Tuin der lusten’. Een driedelige beleving over het gelijknamige drieluik van Jheronimus Bosch. De Tuin der Lusten is een drieluik dat gaat over de zondigheid van de mensheid. Het verhaal over het geschenk van het leven aan Adam en Eva, het zondige leven op aarde en vervolgens de hel. In deze drieluik zitten verhalen verstopt die uniek zijn voor de laatmiddeleeuwse beeldtaal. In 2016 is er een transmediaal project gemaakt rond het drieluik. De website (https://tuinderlusten-jheronimusbosch.ntr.nl/#) is een onderdeel van een documentaire die uit 3 onderdelen bestaat. 1) de documentaire film ‘geraakt door de duivel’, 2) interactieve documentaire ‘Tuin der Lusten’ en 3) een Virtual Reality documentaire ‘The Eyes of the Owl’. Deze drie documentaires maken samen het verhaal. Het is dus van belang ze alle drie in de volgorde dat hierboven te beleven. De documentaire laat vooral het verhaal zien van het researchteam dat het mysterie van het schilderij probeert te ontrafelen. De interactieve documentaire geeft jou een rondleiding door het schilderij en de Virtual Reality documentaire zorgt voor een multimedia-ervaring waar animaties en geluidseffecten het schilderij tot leven wekken.
Ervaringen:
De website is het interactieve gedeelte waarbij je een tour door het schilderij kan krijgen, maar waar je ook zelf door het schilderij kan dwalen. Doormiddel van geluidsfragmenten wordt de beleving van het schilderij groter. Zeker een toevoeging op het geheel waar je vrouwen in het water hoort kletteren, maar ook de nare geluiden van de hel zijn aanwezig. De hoge kwaliteit foto’s geven je de gelegenheid om op een scherpe resolutie de tour thuis te kunnen bekijken en waar je op je eigen gemak achter het scherm het schilderij kan bekijken tot in de details.
Moobels Virtual Collections
Feiten:
Moobels is een organisatie dat geloofd dat virtual en augmented reality een nieuwe vorm van ervaringen gaat worden. Wat zij dan ook vooral doen is om collecties digitaal te maken. Op deze manier kunnen organisaties hun collectie beter delen. Moobels maakt 3D voorwerpen zodat je op het internet het voorwerp van alle kanten kan bekijken. Zo hebben ze dit ook gedaan bij een aantal objecten in het Allard Pierson Museum in Amsterdam dat voor een paar maanden geleden ook in de tentoonstelling van het Allard Pierson Museum te bekijken waren.
Ervaringen:
De collectie is op dit moment nog te klein om er ook daadwerkelijk iets serieus mee te kunnen. Het is daarnaast wel erg interessant om vanuit je eigen huis bepaalde objecten te kunnen bekijken dat op dat moment misschien ergens in Italië of Grienland bevind. Dit geeft de mogelijkheid om voor bepaalde onderzoeken of interesses de juiste voorwerpen te bekijken en ook goed te kunnen analyseren. Het beeld kwaliteit is erg scherp en de scheurtjes en deukjes zijn er goed te bekijken. Dit is voor de toekomst een erg interessante methode om voorwerpen te bekijken, maar ook voor commerciële doeleindes interessant om je collectie met andere musea te delen.
Trends:
Het is nog de vraag of online musea een vervanger is van fysieke musea. De gedachte dat het bekijken van de collectie op het internet een marketing doeleinde heeft is groot. Mensen krijgen toch de nijging om het object ook in de werkelijke grote te kunnen zien of de groeven ook daadwerkelijk zien zitten. Zoals bij Moobels heeft het meer een marketing effect, maar bij de Tuin der Lusten is het een project appart dat alleen maar te zien is op het internet. Natuurlijk wordt je hierdoor ook wel wat nieuwsgierig om het echte werk ook te kunnen zien.
Comentarios